Frank van Eijndhoven - portretten

PORTRET IN OPDRACHT"Tijdens mijn opleiding heb ik mij verschillende facetten van het schilderen eigen gemaakt, waaronder: stilleven, landschap en- portretschilderen in diverse technieken, zoals houtskool- pastelkrijt- aquarel en olieverf. In het portretschilderen heb ik mij gespecialiseerd . Het is iedere keer weer een boeiende uitdaging met penseel en verf een treffende gelijkenis te realiseren van een model.

Mijn werkwijze: In een eerste teken- schildersessie nodig ik het model uit te poseren. Ik maak een aantal voorstudies in houtskool om de kenmerkende visuele aspecten van het model en de typische houding vast te leggen. Ook maak ik een serie foto,s ter ondersteuning van het schilderen op het doek. Dit alles ter voorbereiding om zo dicht mogelijk bij het personage te komen.

Indien nodig volgt nog een tweede tekensessie, waarna ik begin met schilderen . Dit alles in overleg met de opdrachtgever en zijn/ haar wensen wat betreft houding-locatie achtergrond etc.

Na een aantal schildersessies met het streven naar een treffende gelijkenis in een interessant geschilderde houding is het portret klaar !

Ook schilder ik een portret wanneer alleen bestaande foto,s beschikbaar zijn. Dit vergt een intensieve benadering om de "persoonlijkheid " tot uiting te brengen. Ik heb op deze manier diverse opdrachten tot volle tevredenheid kunnen uitvoeren. "


Frank van Eijndhoven
(frank van eijndhoven)